Kijk voor expo's, cinema garage, muziek, lezingen en meer in de agenda!

Kunstenaars Klifhanger 2018

Erik Alkema 1974 - Groningen
Visual artist, filmmaker www.erikalkema.com

Vloot
Een sculpturale installatie van fleece stof en hout, een reflectie over het verstrijken van de tijd
Over de zee die neemt en eilanden maakt 
Over de nietigheid en het aanpassingsvermogen van de mens 
Over de zee die geeft (en werkgelegenheid schept) 
Over navigeren en veilige routes weten 
Over de grootheidswaan van de mens die de zee in toom denkt te kunnen houden 
Over de zee die in nabije toekomst weer zal nemen 
Over voorbereid zijn

Martina Arrebout1974 - Garsthuizen
Student aan academie De Werker - www.academiedewerker.nl
Meierblis
Geïnspireerd door de aanwezige materialen, schaduw of lichtval reageer ik op een object of ruimte. Hierdoor ontstaat door het gebruik van een minimum aan elementen een nieuw beeld. Als de schemer intreedt, wordt op 30 april bij alle dorpen op Texel de Meierblis ontstoken. Dit terugkerende evenement is onderdeel van het Texels immaterieel erfgoed.
Het grote vuur waar Texelaars schoon schip maken en afval verbranden heeft mijgeïnspireerd om te komen tot een werk wat gemaakt is van afgedankte bollenkisten.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rachel van Balen1980 - Groningen
Beeldend kunstenaar - www.rachelvanbalen.nl
Als het hek van de dam is
In 2016 beschilderde ik de vuurtoren van Ameland voor de Kunstmaand in 2016. Het thema was ‘Over de Horizon’, wat Scandinavië met Ameland verbond. Ik schilderde de zeedieren die tussen beiden zwemmen. Dit jaar mag ik meedoen aan Klifhanger 2018, de kunstroute op Texel. Het thema hier is ‘Erfgoed’, omdat 2018 door de Europese Commissie is uitgeroepen tot het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Voor deze kunstroute wil ik een nieuwe beschilderde versie van een schapenboet maken, met een bijbehorend schapenras. De toeschouwer mag een kijkje in de schapenboet nemen, en als schapenhoeder even zelf een stukje cultureel erfgoed zijn.

Jan Blank - 1990
 - www.janblank.com
Minerva Groningen, cum laude. 

Schapenboet (skeepeboet) 
Wanneer het gaat schemeren zal het licht van binnenin het object steeds feller worden en zal het transformeren naar een lichtgevende boet die een nieuw landschap laat zien, dat alleen ’s nachts te zien zal zijn. Alsof de boet die overdag middenin het landschap staat, een mysterieus landschap verhult dat pas te zien is als het donker is. 
"Het is leuk om dingen op een gekke manier te laten samenkomen". Op de foto rechts basaltblokken

Boerstra Engineering - www.boerstra-engineering.nl
(Re)storing the land(scape) 
Apologizing to nature
Boerstra Engineering houdt zich o.a. bezig met veranderingen in het landschap, met het construeren van modellen, voorstellen en oplossingen. Binnen het kader van hernieuwde inzichten zijn plannen ontstaan om correcties aan te brengen in het landschap van Texel.

Kees Boevé - 1982
Texel en Kees gaan al 35 jaar terug, mijn eerste verjaardag vierde ik daar, en m’n laatste ook.Als de stad me de strot uit komt pak ik de pont, binnen twee uur het zout op je huid, en naarmate de leeftijd verandert, verandert ook de smaak over welke plekken van het eiland het meeste aantrekken.
Motel Moeilijk

Terwijl ik het eiland bezocht, op zoek naar een plek, op zoek naar inspiratie, stond hij daar, midden in het weiland, op me te wachten, al jarenlang. Niet helemaal alleen, sinds kort zelfs half bewoond, door harige gasten. Motel Moeilijk was geboren, ooit verlaten en gegeseld door wind en zout. Nu weer in ere hersteld, of eigenlijk geherwaardeerd op zonne-energie voor liefhebbers en voorbijgangers, voor eilanders en arbeiders.

Cobie Bremer - 1956, Oosterend Texel
Winnares Publieksprijs 2018 kunstenaarsvereniging Zout Texel
Langs het tuinpad van mijn oma

“Een boerenerf, de boomsingel vol sneeuwklokjes. Dit was de tuin van mijn oma. Het sneeuwklokje, een teer bloemetje, een sprankje lente in de nog donkere winterse dagen, een voorbode van wat komen gaat. Eenmaal op een goed plekje gevonden hebbend, groeit en vermeerdert dit bloemetje zich uitbundig. En hoewel degene die deze klokjes geplant heeft niet meer leeft, komt het erfgoed ieder jaar weer tot bloei.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ingrid Davids - 1986, Vlagtwedde
Beeldend kunstenaar
Gefossiliseerde wolken in de sneeuwklokjeskwekerij
"Sinds mijn afstuderen richt ik mij steeds meer op archeologisch onderzoek en het in die lijn construeren van de verhaallijn achter mijn assemblages. Mijn werk ontstaat door middel van ordening, de elementen die ik gebruik zijn restvormen of overblijfselen van gebeurtenissen. De eerste beestjes ontstonden uit ee stuk piepschuim en houten patatprikkers. Inmiddels bestaat de “familie” al uit 30-40 gefossiliseerde wolkjes. Voor Klifhanger heb ik een situatie nagebootst waarin ik fossielen laat zien die enkel op het eiland zijn waargenomen." www.ingriddavids.nl

Froukje Doodkorte - 1982 - Rotterdam
Student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Willem de Kooning Academie Rotterdam
Klifhanger vormt de afsluiting van het beeldonderzoek dat het hele schooljaar 2017-2018 besloeg. Het werk dat Froukje op Texel laat zien komt voort uit een persoonlijke zoektocht naar ruimte. Voor Klifhanger gaf zij vervolg aan dit onderzoek en maakte zij een koppeling met het thema Erfgoeddoor na te gaan op welke wijze erfgoed en ruimte elkaar beïnvloeden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dagmar Drews - 1968, Heessen (Duitsland)
Student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Willem de Kooning Academie Rotterdam
Kunst kan de mens een spiegel voorhouden. Soms heel rechtstreeks, rauw en confronterend. Soms indirect, subtiel verpakt. Niet alleen grond, huis en bezittingen zijn erfgoed – de familie waar men uit voortkomt vormt onze grootste erfenis. Dagmar Drews onderzoekt aan hand van de eigen familiebiografie hoe ze haar erfenis beeldend kan vertellen en een eigen beeldtaal kan ontwikkelen. Het gaat haar niet alleen om haar persoonlijke geschiedenis, maar om wat de kijker kan herkennen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mireille Hentenaar - 1968 - Roosendaal
Student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Willem de Kooning Academie Rotterdam
In haar werk zoekt Mireille Hentenaar de grenzen van fantasie, verleden en realiteit op.
Het strand en de zee in het bijzonder zijn haar inspiratiebronnen. 
Bijzondere vondsten in een oneindige ruimte heeft zij vertaald in organisch abstracte werken van ecoline.
Ze lijken ons mee te nemen in een geheimzinnige wereld van herinneringen die we eens in de zoveel tijd naar boven halen.Deze werken sluiten goed aan bij het thema Erfgoed aangezien de  Waddenzee en haar verborgen scheepswrakken Unesco Werelderfgoed zijn.
https://kunstvanmireille.jimdofree.com

Mare Hilstra - Texel
Mare Hilstra werkt samen met Friso Wiersma en Ashok Bhadra
Tussen licht en donker zijn
In deze installatie waarin meubelkunst, poëzie en tekenkunst samen komen wordt de bezoeker uitgenodigd om plaats te nemen op een krukje en te wachten op het donker en/of de stilte. De krukjes zijn een moderne variant van een 17e eeuws model. Op de krukjes maken Mare en Ashok gedichten en tekeningen geïnspireerd op het landschap en ook op de oud Hollandse traditie van het ‘schemeren’ ofskemereop z’n Texels. De installatie is een samenwerking van ontwerper Friso Wiersma, Indiase kunstenaar Ashok Bhadra en (ex-eiland) dichter Mare Hilstra. Dit kunstwerk is verbonden aan de poëzie happening Skemere dat op 15 juni plaats vindt. 
www.marehilstra.com www.friso.nu www.pura-vida-interior.com

Ton Kalle - 1955, Terneuzen 
Beeldend kunstenaar, steenhouwer 
Het werk van Ton Kalle heeft een sterke band met de natuur. Steen is het medium, waarbij de steen zo veel mogelijk in zijn waarde wordt gelaten. Eenvoud, stilte en rust spelen hier een meditatieve rol. Verwijzingen naar oerkrachten en de kracht van de natuur komen intuïtief bovendrijven.
De terugkomst van De Vliegende Hollander 
De loodsen van Den Hoorn keken vanaf de duinen uit naar VOC schepen, die zij veilig naar de Rede van Texel konden loodsen. Het eiland Texel dankt z’n bestaan aan de hoge rug van keileem, een mengsel van leem, grint en stenen, waarvan het klif en de Hoge Berg onderdeel zijn. De geschiedenis van de loodsen in combinatie met een zwerfsteen uit het keileem brengt mij naar een oude legende: De Vliegende Hollander doet zijn thuishaven aan. www.tonkalle.nl 

Garance Koning - 1994 - Ipora (Brazilië)
Student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Willem de Kooning Academie Rotterdam
Voor het afstudeerproject van beeld heeft Garance zich verdiept in eetculturen. Zij heeft onderzocht op wat voor manieren voedsel een inspiratiebron kan zijn voor de kunst. Met haar grafische achtergrond is zij geïnteresseerd in patronen. Zij laat de natuur de vormgever zijn in dit langzaam kinetische kunstwerk. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mirjam Koornneef - 19.. - Rotterdam
Student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Willem de Kooning Academie Rotterdam
Voor Klifhanger 2018 is Mirjam in gesprek gegaan met verschillende blinden en slechtzienden uit Rotterdam om via haar zelfontwikkelde "gedichten-methodiek" hun stedelijke omgeving te vergelijken met dat van Texel. Voor Texelaars en voor Texel bezoekers geeft dit een mogelijkheid om Texel op een andere manier te ervaren en te bekijken. De gedichten zijn terug te zien in een korte surrealistische Art-film in de voormalige Jan Drijverschool. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

CellaVie - Marcella Kuiper - 1968, Haarlem - Video / lichtkunstenaar
“Mijn werk ontstaat door licht en weerkaatsing. Licht maakt zichtbaar en reflecteert. Zo onderzoek ik mijn gedachten en maak het zichtbaar in mijn werk.”
Allodium Sporen uit het verleden
Een site-specific licht-installatie met het thema erfgoed.

Trudy Oosterhuis - 1987 - Groningen
“De boerderij is mijn atelier. De materialen die daar aanwezig zijn vormen het uitgangspunt van mijn onderzoek. Ik ben op zoek naar hun expressieve mogelijkheden. Met deze materialen creëer ik twee en drie dimensionale beelden. Ik wil een verbinding leggen tussen de wereld van het boerenleven/natuur en die van de kunst.” www.trudyoosterhuis.nl 

Friso Wiersma - Amsterdam
Friso Wiersma werkt samen met Mare Hilstra en Ashok Bhadra
Tussen licht en donker zijn
In deze installatie waarin meubelkunst, poëzie en tekenkunst samen komen wordt de bezoeker uitgenodigd om plaats te nemen op een krukje en te wachten op het donker en/of de stilte. De krukjes zijn een moderne variant van een 17e eeuws model. Op de krukjes maken Mare en Ashok gedichten en tekeningen geïnspireerd op het landschap en ook op de oud Hollandse traditie van het ‘schemeren’ ofskemereop z’n Texels. De installatie is een samenwerking van ontwerper Friso Wiersma, Indiase kunstenaar Ashok Bhadra en (ex-eiland) dichter Mare Hilstra. Dit kunstwerk is verbonden aan de poëzie happening Skemeredat op 15 juni plaats vindt. 
www.marehilstra.com www.friso.nu www.pura-vida-interior.com

Ericka Voortman 1984, Enschede - www.hendrikje.nu
Danser en beeldend kunstenaar, sinds 2002 woonachtig op Texel 
Embrace / Omhels
Een piëta van schapenwol, berkentakken en geluid.
Haar werk bevindt zich tussen (dans)theater en beeldende kunst in. Zij plaatst de beschouwer in een tijd en ruimte waarin natuurlijke elementen als schapenwol, hout, wind en licht de hoofdrolspelers zijn. De piëta is dagelijks, van zonsop- tot zonsondergang, te bezichtigen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
En link naar de trailer van OMHELS https://youtu.be/uc95ZNTWXF4

 

All rights Reserved Klifhanger © 2018.
Designed with love by Heleen Vink. Contentmanager Cor van Heerwaarden.