Kijk voor expo's, cinema garage, muziek, lezingen en meer in de agenda!

Klifhanger – Erfgoed 2018

Klifhanger is een kunstroute in en rond Den Hoorn (Texel) waar kunstenaars op erven en akkers, in schuurtjes en woonkamers erin het duingebied een kunstwerk tentoonstellen. Werk dat is gemaakt voor de locatie én dat een sterke binding heeft met de plaats waar het wordt gepresenteerd.

Aanleiding 
Hij laat het er niet bij zitten. Alles wat op zijn erf ligt heeft een betekenis voor hem. Hoe kunnen ze dat nu voor rommel aanzien. Die stapel hout heeft hij zelf van het strand gesleept. Die oude bus staat daar om ooit nog eens als café in te richten. Die grasmaaier kan toch niet weg, daarmee heeft hij zijn grasland jaren gemaaid. En dat ijzer, die autobanden en de stapel stenen liggen om straks een keer te gebruiken. "Weggooien kan altijd nog" is zijn mantra. En omdat het er al zolang ligt, is het eigenlijk erfgoed geworden. Zeker als je zou weten dat alle toeristen die langsfietsen er foto's van maken. Zij malen niet om de rommel, ze genieten ervan. Nee, het erf is cultureel erfgoed. Dat moet je koesteren, niet opruimen.

Of dit nu waar gebeurd is of niet...
...het is een verhaal dat rond Den Hoorn speelt over het erf van een boerderij nabij het dorp. En inderdaad is de uitstraling van spullen op het betreffende erf zo bijzonder en sprekend dat het een waarde krijgt in de omgeving. Het erf is een bezienswaardigheid en op den duur niet meer weg te denken uit het collectieve geheugen. Het goed op het erf is cultureel erfgoed geworden.
Dwangsommen dwingen echter eigenaren van dit soort rommelerven de boel op te ruimen en aan te harken tot een toonbaar erf waar niemand aanstoot aan kan nemen. Opgeruimd en weggehaald is er niets meer te zien, niets meer te praten. Wanneer het verdwenen is, merkt men de romantiek pas op.
Dit verhaal is de aanleiding om Klifhanger 2018 het thema Erfgoed mee te geven en de kunstenaars de opdracht om op de erven nieuw erfgoed te creëren. 

Kerkje Den Hoorn

Klifhanger wordt georganiseerd door Stichting 't Drijverhuus, de culturele organisatie van het dorp Den Hoorn. De doelstellingen van Klifhanger zijn sinds jaar en dag:

 A. Versterken van de sociale cohesie in het dorp en de omgeving.
 B. Met kunst in de openbare ruimte een bijdrage leveren aan het bereiken van een groot en breed publiek voor cultuur.
 C. Het dorp als toeristisch product versterken (villagemarketing).

Elk jaar in juni trekken bezoekers langs de kunstwerken door de straten en achterommetjes van Den Hoorn. Praten met andere bezoekers, kunstenaars en bewoners. Bewonderen de kunstwerken, zien het landschap, luisteren naar de verhalen en genieten van de wind, de zon en soms een beetje regen...

All rights Reserved Klifhanger © 2018.
Designed with love by Heleen Vink. Contentmanager Cor van Heerwaarden.