Kunst op locatie

Klifhanger is in 2007 ontstaan naar analogie van de Chambres d’Amis. In 1989 heeft Jan Hoet dit spraakmakende concept in Gent bedacht en uitgevoerd. Kunstwerken laten maken in huiskamers en het publiek een mooie route laten volgen. De tentoonstelling in Gent was het begin van een democratiseringsgolf van de tentoonstellingsruimte. Was kunst vooral bedoeld voor binnen, in de jaren negentig werd in etalages, broeikassen, fabrieken en op andere locaties geëxposeerd.

In de 21e eeuw zette deze tendens zich voort. Door kunst in een andere omgeving te plaatsen, krijgt ze een conceptuele lading, d.w.z. je gaat uit van het idee dat kunst en leven een innige verhouding moeten vertonen. Dat is altijd de bedoeling van de avant-gardisten in de kunst geweest. Omdat kunst vaak de neiging heeft gehad elitair te willen zijn, zie je altijd weer tegenbewegingen.  Ook in deze tijd gaat de kunst steeds weer dichter bij het alledaagse leven staan.

Ook Klifhanger heeft dit concept al vanaf het begin gehanteerd. Kunstenaars maken iets voor een locatie in en rond Den Hoorn op Texel. Dat kan zijn in de natuur, op een erf, bij een schuur of de kerk. Politieke, sociale en geografische aspecten worden bij de projecten betrokken. Klifhanger wil werken met bekende en onbekende kunstenaars en aankomende talenten. Ze wil kleinschalig zijn en kwalitatief hoogstaand, en voor een breed publiek toegankelijk. Elk jaar is er een ander thema.

      

 

All rights Reserved Klifhanger © 2020.
Designed with love by Heleen Vink. Contentmanager Cor van Heerwaarden.