Skip to main content

Erik Alkema

LA ISLA BONITA

Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door de menselijke capaciteit voor het aanmaken van blinde vlekken. Ik wrijf graag in dat soort vlekken, omdat ze je een heleboel kunnen vertellen over mens zijn.
Sinds mijn ziekte-ervaring, die ik helaas nog steeds aan het leven ben, ben ik op een missie om de grens tussen het land van de gezonde mensen en het koninkrijk der zieken te vervagen en tegelijk zichtbaarder te maken. Ik geloof dat het goed is voor de algemene gezondheid en voor de zieke om open kaart te spelen. Die kaart uit te vouwen, en die onzichtbare lijn net zoals we dat op plattegronden doen een kleur, of meer kleur, te geven. De Duits- Nederlandse grens zit ten slotte ook alleen maar in ons hoofd.

Atelierbezoek 29.03.23

Daarnaast realiseerde ik me door mijn ziek zijn hoe weinig gereedschap, rituelen, en taal we hebben in onze samenleving om ziekte, en veel ander verlies, een plek te geven en te verwerken. Op het moment dat de dokter jou beter verklaard (let op: beter is niet hetzelfde als goed), dan is jouw traject voor de buitenwereld wel zo’n beetje klaar en afgelopen. Hij leve nog lang en gelukkig. Maar misschien wel niet.

erikalkema.com