Skip to main content

Vloedlijn

Bewegingen in het karakter van Den Hoorn

Klifhanger is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie op locatie in Den Hoorn op Texel. In 2021 vond deze plaats van donderdag 24 tot en met zondag 27 juni.

Het thema was Vloedlijn. Een vloedlijn is nooit gefixeerd, die verandert voortdurend van tijd en plaats. Net als de menselijke samenleving, die kent ook een voortdurende en voortgaande verandering. Een dergelijke ruime interpretatie van het begrip omvat mede het pulserende karakter van de vloedlijn die steeds terugkeert al dan niet op dezelfde plaats.
Dit pulserende fenomeen kan ook worden teruggevonden in het leven op aarde. Het manifesteert zich bijvoorbeeld in de hartslag en ademhaling, zoals bij de mens.
Eveneens valt het (toenemende) toerisme te beschouwen als een dergelijke pulserende jaarlijkse beweging. Het bestuur wilde de deelnemende kunstenaar alle ruimte geven voor een eigen interpretatie van dit thema voor Klifhanger kunst op locatie Vloedlijn 2021!

Naast de kunstroute was er zoals gewoonlijk een uitgebreide randprogrammering.

De deelnemende kunstenaars in willekeurige volgorde waren:

  • Willem Broens, Joke Witte, Rebecca Geskus en Pieter van Schelt
    www.willembroens.nl, www.jokewitte.nl, www.rebeccageskus.nl en Pieter van Schelt
  • Ericka Voortman
    www.hendrikje.nu
  • Kerstin Edelmann
    www.eilandgalerij.nl
  • Marcella Kuiper en Albert Aarts
    www.cellavie.nl
  • Ed de Wild
    www.dewilded.eu
  • Francoise Braun en Casper Teijgeler
    www.kunstconstructie.nl
  • Annabelle Schatteman
    www.annabelleschatteman.com
  • Maaike Raaphorst
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Annelies Kwaak
    www.annelieskwaak.nl
  • Annelies van Nieuwmegen
    www.annenkunst.nl en www.vannieuwmegen.nl
  • Jan van Kampen
    www.kunsdt.nl
  • Severin Candel
    www.severin.nl

Vloedlijn in beeld

Vloedlijn – Kerstin Edelmann

Vloedlijn – Kerstin Edelmann

Voor deze tiende editie van Klifhanger Texel is als thema gekozen: Vloedlijn – Bewegingen in het karakter van Den Hoorn. Een vloedlijn is nooit gefixeerd, die verandert voortdurend van tijd en plaats. Net als de menselijke samenleving, die kent ook voortdurende en voortgaande veranderingen.
Opening Vloedlijn

Opening Vloedlijn

Wethouder Hennie Huisman-Peelen: ’s Morgens om 9 uur mocht ik Dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn voor genodigden het startschot geven van Klifhanger 2021. Ik moet zeggen wat een geweldige kunstmanifestatie. Afwisselend, ontroerend, prachtig, van lichtshows tot theater. Echt genieten.
Gezelligheid bij de opening

Gezelligheid bij de opening

De deelnemende kunstenaars kregen alle ruimte voor een eigen interpretatie van het thema Vloedlijn. Ze werden uitgedaagd om dit specifieke en bijzondere karakter te verbeelden in hun werk.
Duivelsche Schoonheyt: Keer het Tij! – Ericka Voortman

Duivelsche Schoonheyt: Keer het Tij! – Ericka Voortman

De Texelse kunstenares verzamelde in de afgelopen seizoenen op de vloedlijn allerlei materiaal, waaronder veel plastic flessen. Dit daar aangespoelde afval transformeerde zij tot serene stillevens die ze vastgelegde op foto’s. Deze foto’s die monumentaal werden uitvergroot, zijn op dunne doorzichtige stof afgedrukt.
Haaksgronden – Annelies Kwaak

Haaksgronden – Annelies Kwaak

Deze installatie met bewegende zwart-rood-wit geglazuurde keramische objecten is van Annelies Kwaak uit Beverwijk. Het werk refereert aan de Texelse vloedlijn die continu in beweging is en aan de steeds veranderend vormen van het eiland. In en rond Den Hoorn is dat aangegeven met her en der geplaatste zwarte vloedlijnpalen met rode koppen en tijdsaanduiding van witte letters en cijfers.
Haaksgronden – Annelies Kwaak

Haaksgronden – Annelies Kwaak

Haaksgronden zijn in de loop der eeuwen ontstaan langs geulen die de Waddenzee verbinden met de Noordzee. Zand uit de buitendelta van het Marsdiep is aan de rand van Zuid-Texel afgezet in de vorm van aangegroeide vloedhaken.
Veel bezoekers in gesprek met kunstenaars

Veel bezoekers in gesprek met kunstenaars

Severin Candel & Ericka Voortman van locatie 11 en 12, gaven aan dat het merendeel van de voorbijgangers even kwam kijken en dat slechte een enkeling doorreed. Zij zijn van ’s ochtends tienen tot het begin van de avond bezig geweest met uitleg geven en zij schatten dat het om honderden bezoekers per dag is gegaan.
’t Beloofde land - Zusters van Liefde – Severin Candel

’t Beloofde land - Zusters van Liefde – Severin Candel

De schelpen van het nonnetje en het inwendige rugschild van de zeekat, een inktvissoort, liggen veelvuldig aan de vloedlijn. Beiden inspireerden de Texelse kunstenaar Severin Candel tot deze installatie van vorm en geluid
’t Beloofde land - Zusters van Liefde – Severin Candel

’t Beloofde land - Zusters van Liefde – Severin Candel

Een rechtop geplaatste rugschild van de zeekat lijkt op een non en het schelpje met de naam het nonnetje zou van de vissers die naam hebben gekregen omdat die schelp zo moeilijk is te openen. Een nonnenkoor van kuise Zusters van Liefde met hun karakteristieke Franse kappen zingt over de zee, de oorsprong van alle leven.
Resonerende golven van het verleden – Ed de Wild

Resonerende golven van het verleden – Ed de Wild

Land art van Ed de Wild uit Beverwijk. Bijna 600 gemarkeerde wilgentakken geplaatst op een lange raai en in een raster met vakken van 1x1 meter, maken van een afstand de 14e-eeuwse vloedlijn zichtbaar.
Movere – Marcella Kuiper en Albert  Aarts

Movere – Marcella Kuiper en Albert Aarts

Een werk van beweging door ritme met licht en geluid. Het afgaan en weer opkomen van het zeewater geeft de vloedlijn zijn eigen ritme en natuurlijke beweging. Ons leven, constant in beweging, heeft ook een ritme. Ritme zorgt voor herkenning, rust en overzicht.
Lichtgolf-Golflicht – Jan van Kampen

Lichtgolf-Golflicht – Jan van Kampen

Een computergestuurde installatie met wolken en licht van Jan van Kampen – #Kundst uit Beverwijk. Het kunstwerk maakt de vroegere vloedlijn langs de eerste vloedhaak opnieuw zichtbaar door #Kunsdt-matige heen en weer gaande golven van wolken en licht.
Lichtgolf-Golflicht – Jan van Kampen

Lichtgolf-Golflicht – Jan van Kampen

Waar men overdag alleen de wind zag en voelde, kon men in de vallende avond en ’s nachts als het ware verdrinken in dit lichtkunstwerk met lichtgolven van tientallen meters lengte.
Vloedmerken – Texels kunstenaarscollectief

Vloedmerken – Texels kunstenaarscollectief

een installatie van letter- en woordkunst, beeldende kunst en drone-filmkunst van het Texelse kunstenaarscollectief dat bestaat uit Willem Broens, Rebecca Geskus, Pieter van Schelt en Joke Witte. In de grote installatie hangen acht vederlichte doeken die het draadhuis zijn van verstand en gevoel.
Voordracht – Willem Broens

Voordracht – Willem Broens

De (woord)kunstenaar/dichter draagt voor uit eigen werk.
SIXX – Kunstconstructie Haarlem

SIXX – Kunstconstructie Haarlem

Het kunstwerk van Françoise Braun & Casper Teijgeler gaat over beweging en vertelt het verhaal van de veranderingen in plaats en tijd die op Texel plaatsvinden gedurende het tijdsbestek van een dag (4x6 uur) en van een jaar (2x6 maanden).
Land maakt Man – Maki Raaphorst

Land maakt Man – Maki Raaphorst

Performancekunst van Maki Raaphorst liet het samenspel zien tussen mens en natuur op Texel en de wrijving tussen de overgave aan natuurlijke elementen en de menselijke behoefte om die te bedwingen.
Vloedlijn  – Kerstin Edelmann

Vloedlijn – Kerstin Edelmann

Een installatie met grote keramische sculpturen van hoornschelpen geplaatst in een spiraal die gemaakt werd van een 85 meter lange scheepstros. Zeewater liet destijds ook vloedlijnen achter en deed vloedhaken aangroeien.
De Vloedlijn  – Annelies van Nieuwmegen

De Vloedlijn – Annelies van Nieuwmegen

De installatie geeft een weergave van een onderzoek naar het samenspel tussen water, zand, gips en klei. Hoe kunnen natuurlijke vormen en texturen, die aan de vloedlijn zijn aan te treffen, in sculpturen worden vastgelegd? En wat gebeurt er als deze keramische sculpturen daarna weer onderdeel worden van de branding?
De rode Klifhanger stip

De rode Klifhanger stip

Alle plekken met kunst op locatie worden aangeduid met de grote - niet te missen - rode Klifhanger stip.


Randprogrammering

Verteltheater Ina Schrama – Workshop schilderen met Peter van de Ploeg – Fietsexcursie met Jan Mooren – Documentaire Bademeisters van Judith de Leeuw – Lezing ontdekkingsreis met zand door Jan-Berend Stuut – Liedjes langs de Vloedlijn met proeverijSopraan Marja Schmitz Workshop Vloedlijnkunst met Paulien Valk – Verhalen van jutter Maarten Brugge – Theatervoorstelling Overvloed door Sjoerd Groeskamp en Patrick Nederkoorn – Wandeling met duinboer Benno Bakker – Wandeling met Paul Dekker

 

VloedlijnVloedlijn